Uitwerking woningmarktmaatregelen in voorjaarsnota

Uitwerking woningmarktmaatregelen in voorjaarsnota

De op 25 mei gepubliceerde Voorjaarsnota van het kabinet bevat de uitwerking van de eerder door de vijf partijen bekend gemaakte woningmarktmaatregelen. De Tweede Kamer debatteert dinsdag 29 mei over de maatregelen voor de begroting van 2013.

De woningmarktmaatregelen van de partijen van het Lenteakkoord zijn te vinden vanaf pagina 23 van de Voorjaarsnota. De belangrijkste punten voor de huurmarkt:

  • De verhuurdersheffing wordt al in 2013 ingevoerd in de vorm van een verhuurdersbelasting. Om die voor het einde van het jaar wettelijk te regelen volgt er een apart wetsvoorstel bij het Belastingplan 2013. De geplande opbrengst in 2013 is 13 miljoen euro en is daarmee gerelateerd aan de opbrengst van de maatregelen in de koopmarkt in dat jaar (ook 13 miljoen). De verhuurderbelasting wordt zo simpel mogelijk vormgegeven.
  • Vanaf 2012 mogen verhuurders de huur bij huishoudens met een inkomen van 33.000 tot 43.000 euro met inflatie plus 1 procent verhogen. Onder het huishoudinkomen vallen alle inkomens van huurder en overige bewoners. Het inkomen van inwonende jongeren tot 23 jaar telt niet mee tot het niveau van het minimumloon voor volwassenen.
  • Er komen extra waarborgen voor de privacybescherming rondom inkomensgegevens. Verhuurders krijgen alleen een melding over de inkomenscategorie waarin het huishouden valt, geen persoonsgegevens of individuele inkomensindicaties. Bezwaar en beroep loopt via de Belastingdienst, zodat de privacy van huurders gewaarborgd is. Het CBP houdt toezicht op de privacybescherming in het hele proces.

Ook op het vlak van energie zijn de maatregelen uitgewerkt. Er komt een revolving fund voor energiebesparing in de ‘gebouwde omgeving’. Er is 22 miljoen beschikbaar voor subsidie voor zonnepanelen, al vanaf 1 juli 2012.