Kantorendeals Uni-Invest en EPI-Orange kunnen woningmarkt vlottrekken

Kantorendeals Uni-Invest en EPI-Orange kunnen woningmarkt vlottrekken

De kans om een goedkope koopwoning in Amsterdam te bemachtigen is aanzienlijk toegenomen na de spectaculaire aankooptransacties van de kantorenportefeuilles van Uni-Invest en EPI Orange. Koopwoningen van 100 m2 in leegstaande kantoren voor slechts €50.000 zijn daarbij bereikbaar waarbij consumenten nog wel de ruimte moeten verbouwen. Vastgoedjournaal werd daarop geattendeerd door Michiel Mulder, raadslid en woordvoerder Ruimtelijke Ordening van de PvdA van Amsterdam.

In een ingezonden brief in het Parool en op zijn weblog schetst Mulder de bijna ongekende mogelijkheden voor de potentiële koopwoningconsumenten. Mulder rekent voor dat de jongste kantorendeals van Uni-Invest en EPU Orange hebben geleid tot vierkante meter prijzen van €300-500 per m2.

Mulder schrijft: “Reken eens mee wat een boekwaarde van minder dan € 500 voor mogelijkheden biedt. Amsterdammers op zoek naar woonruimte kunnen dan 100 m2 kopen voor € 50.000 euro. Met een modaal inkomen kun je door de hypotheekrestricties van banken en het kabinet nauwelijks meer dan € 150.000 lenen, maar dan heb je nog altijd een ton te besteden om de ruimte naar believen te verbouwen en bewoonbaar te maken. Kunstenaars kunnen al of niet in collectieven ruimtes in gebruik nemen om te wonen en te werken. Jongeren kan de mogelijkheid geboden worden zelf aan hun woning te klussen om de verbouwkosten laag te houden. Stel hen in staat om voor € 25.000 een annuitaire hypotheek af te sluiten en 50 m2 te verwerven: het levert hen een bruto maandlast van slechts € 140 op. Doe het samen met je vrienden en kies zo je eigen buren. Een studentenvereniging kan besluiten een hele verdieping te kopen en te verhuren aan haar leden: vraag de ouders mee te investeren of garant te staan. “

De gemeente Amsterdam zal zoveel mogelijk ruimte geven aan partijen die (leegstaande) kantoren willen transformeren in woonruimtes. Dat werd al mogelijk gemaakt door de in 2011 aangenomen motie Mulder waarbij de gemeente zoveel mogelijk regels schrapt die maar mogelijk zijn. Wethouder Van Poelgeest heeft inmiddels een start gemaakt in de uitwerking van de motie zodat de eerste transformaties een feit zijn.