Regio Utrecht treedt op tegen krakers

In de regio Utrecht zal krachtens het kraakverbod, dat op 1 oktober 2010 ingaat, gaan optreden tegen krakers.

Dat hebben de korpsbeheerder, politie en justitie in de regio afgesproken. Wel zullen de gepastheid en de beschikbare capaciteit van politie en justitie worden meegewogen in de beslissing om in te grijpen, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.

“De politie zal bij een een kraakactie die aan de gang is, direct optreden”, vertelt het OM.

Aangifte

“Wanneer er een aangifte of melding wordt gemaakt van kraken, zal de politie dit melden bij justitie en onderzoek doen in en om het kraakpand. Het OM zal daarop besluiten of er strafrechtelijk moet worden opgetreden.”
Ook als er sprake is van ernstige overlast, problemen voor de openbare orde of van criminele activiteiten in een gekraakt pand, komen politie en justitie in actie.
Voor wat betreft de al gekraakte panden wordt bezien welke met de meeste prioriteit moeten worden ontruimd. Justitie: “Het tempo waarin dit zal worden gerealiseerd, is vooral afhankelijk van de noodzaak tot ontruimen en de beschikbare capaciteit van politie en justitie.”

Eberhard van der Laan

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kondigde maandag aan dat de politie in de hoofdstad ongeveer tweehonderd kraakpanden gaat ontruimen.
“Er is geen twijfel mogelijk of Amsterdam de kraakwet gaat uitvoeren. Het is alleen de vraag hoe we het doen. Het is logisch dat we per 1 oktober niet tweehonderd panden gelijktijdig kunnen ontruimen”, zei Van der Laan.

Capaciteit

Omdat de politie in Amsterdam niet voldoende capaciteit heeft, worden de aangemerkte gebouwen onderverdeeld in panden met een hoge, gemiddelde en een lage prioriteit.
Afhankelijk daarvan worden ze direct ontruimd, komen ze aan de beurt tijdens een ontruimingsronde of haalt de politie ze leeg wanneer daar capaciteit voor is.