Amsterdam gaat kraakpanden ontruimen

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar, hoofdcommissaris van de politie Bernard Welten en burgemeester Van der Laan voerden eerder maandag overleg over de landelijke antikraakwet die vrijdag ingaat.
Amsterdam telt naar schatting twee- tot driehonderd kraakpanden, waarvan er volgens de gemeente na 1 oktober tweehonderd in aanmerking komen voor ontruiming. Omdat de politie niet voldoende capaciteit heeft die allemaal in een keer leeg te halen, worden ze onderverdeeld in panden met een hoge, gemiddelde en een lage prioriteit.
Afhankelijk daarvan worden ze direct ontruimd, komen ze aan de beurt tijdens een ontruimingsronde of haalt de politie ze leeg wanneer daar capaciteit voor is.

Ernstige overlast

Als eerste zijn aan de beurt de panden die in gebruik waren toen ze werden ingenomen en die waar de omgeving ernstige overlast van heeft. Die worden zo snel mogelijk leeg gehaald. Daarna volgen de bouwwerken die leeg waren toen ze werden gekraakt maar waar de eigenaar inmiddels een plan mee heeft.
Deze panden worden meegenomen in de zogenoemde ontruimingsrondes. Laagst op de lijst staan de panden waar de eigenaar geen plannen voor heeft. Die worden ontruimd als de politie menskracht over heeft.
De politie schroeft het aantal ontruimingsrondes dit jaar op van drie naar zes. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie verwachten dat niet voor alle ontruimingen grootschalig politieoptreden nodig is. De personen die zich tijdens een ontruiming in het pand bevinden en dat niet willen verlaten, worden in principe aangehouden en vervolgd. Met het onderscheid in prioriteit hopen gemeente, politie en OM te voorkomen dat een pand wordt herkraakt en dat de politie vaker moet ontruimen in hetzelfde complex.