Huurtoeslag onder druk

Laatst bewerkt op: 01/06/2016

De huurtoeslag drukt steeds zwaarder op de rijksbegroting. Dit heeft in de toekomst mogelijke gevolgen voor deze toeslag. Partijen die nieuwbouw- en transformatiewoningen gaan verhuren aan studenten en jongeren kunnen hier nu al rekening mee houden.

Is de huurtoeslag toekomstbestendig?

Op 30 mei 2016 heeft Minister Blok in de Telegraaf aangegeven te willen bezuinigen op de huurtoeslag. In een reactie stellen coalitiepartijen VVD en PvdA echter deze kabinetsperiode niet aan de huurtoeslag te morrelen. De PvdA wil dat ook niet in een eventueel volgend kabinet. Blok wil het overlaten aan het in 2017 aan te treden nieuwe kabinet. 

Dat de minister wil bezuinigen op de huurtoeslag is verder geen nieuws. Want op woensdag 30 maart 2016 sprak de commissie voor Wonen en Rijksdienst met minister Blok over het huurbeleid. 

Tijdens de bespreking kwam naar voren dat de huurtoeslag steeds zwaarder drukt op de rijksbegroting. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de huurstijgingen. Minister Blok heeft het vermoeden dat dit ook wordt veroorzaakt door het toegenomen aanbod van nieuwbouw/ transformatie woningen voor studenten en jongeren die zó zijn ontwikkeld dat de huurders maximaal in aanmerking komen voor huurtoeslag. De minister gaf daarnaast aan de huurtoeslaguitgaven boven het geprognotiseerd niveau liggen.

Het Tweede Kamer lid Roland van Vliet, voormalig voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, wees op een ander probleem rondom de huurtoeslag: ‘Pas 60% van de toeslagen over 2014 zijn definitief toegekend’.

Dat de huurtoeslag onder druk staat blijkt verder uit de volgende uitspraken die Minister Blok tijdens de bespreking deed:

  • “Ik twijfel of de vormgeving van de huidige huurtoeslag toekomstbestendig is”
  • “Wellicht moet ik gaan korten op huurtoeslag”
  • “De verhuurdersheffing verhogen om hogere kosten van huurtoeslag op te vangen zal niet onze eerste keus zijn”
  • “Hogere kosten van de huurtoeslag koppelen aan (meevallers m.b.t.) hypotheekrente aftrek in strijd met begrotingsafspraken”

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk onze veelgestelde vragen of vul onderstaand formulier in: