Afspraken over corporatiestelsel, heffing en investeringen

Afspraken over corporatiestelsel, heffing en investeringen

Aedes-voorzitter Marc Calon: ‘Met deze afspraken zetten we een streep onder de discussie met het kabinet en krijgen corporaties duidelijkheid over hun werkdomein. Over de verhuurdersheffing moeten we in tijden van bezuiniging op bezuiniging realistisch zijn. Die is onvermijdelijk en beschouwen we voor deze kabinetsperiode als een voldongen feit. Dat is een hard gelag, voor corporaties en voor huurders, maar hier zullen we mee moeten leven.’

Calon is blij met de afspraken over het werkdomein en toezicht. ‘Het is goed dat de minister inziet dat corporaties een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van wonen in Nederland. Ook in de toekomst kunnen zij mensen blijven helpen aan een goede woning. En dat het WSW de sanering van corporaties kan uitvoeren, sluit aan op onze plannen voor scherper en efficiënter toezicht.’

Werkdomein
De afspraken tussen Aedes en het kabinet geven duidelijkheid over het werkdomein van woningcorporaties. Corporaties kunnen sociale huurwoningen (Diensten van Algemeen Economisch Belang, DAEB) blijven bouwen en verhuren en een bijdrage leveren aan stads- en dorpsvernieuwing, het verbeteren van achterstandswijken en het bouwen van gemengde wijken waar commerciële partijen dat laten afweten. Corporaties kunnen middeldure huurwoningen (niet-DAEB) bouwen als het volkshuisvestelijk beleid van een gemeente daarom vraagt en als daarvoor geen commerciële partijen te vinden zijn. Om marktverstoring te voorkomen, worden deze activiteiten met ongeborgde leningen gefinancierd. Het criterium voor het onderscheid tussen sociale en middeldure huurwoningen is de feitelijke huur op het niveau van de liberalisatiegrens (€681 per 1 januari 2013).

Corporaties moeten die taken wel binnen de organisatie scheiden, omdat ze alleen voor sociale huurwoningen voordeel hebben in de vorm van garanties op leningen. Een corporatie kan zelf kiezen of zij die taken administratief of juridisch scheidt.

Toezicht
Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) krijgt een grotere rol bij de sanering van corporaties. Het WSW beoordeelt de risico’s van corporaties op het moment dat zij bij banken leningen voor investeringen willen aangaan. Het fonds heeft dus goed zicht op de financiële situatie van corporaties. Daarom is het logisch om de sanering door het WSW te laten uitvoeren. Bovendien behartigt het fonds de belangen van alle corporaties die financieel bijdragen aan de sanering van een collega-corporatie. Deze nieuwe rol van het WSW sluit aan op Toezicht met Bite, het plan van de corporatiesector voor strenger en efficiënter toezicht.

Heffing en investeringen
De corporatiesector beschouwt voor deze kabinetsperiode de verhuurdersheffing als een voldongen feit. Het kabinet en Aedes hebben randvoorwaardelijk afgesproken dat de potentiële huuropbrengst van het huurbeleid in stand blijft, ook bij de invoering van de huursombenadering. Zowel het kabinet als corporaties blijven oog houden voor de beschikbaarheid en betaalbaarheid van sociale huurwoningen.

Binnen hun mogelijkheden investeren corporaties zo veel mogelijk. Hiervoor komt uit het energieakkoord €400 miljoen euro beschikbaar voor energiebesparende maatregelen in de sociale huursector. Verder vervalt de BTW-integratieheffing. Dit scheelt de corporatiesector jaarlijks €60 miljoen euro aan belasting.

bron: http://www.aedes.nl/content/artikelen/corporatiestelsel/woningwet/Afspraken-over-corporatiestelsel–heffing-en-inves.xml