Behandeling huurverhoging leidt tot veel Kamervragen

Behandeling huurverhoging leidt tot veel Kamervragen

De Tweede Kamer liet zich maandag 28 januari 2013 bij de behandeling in de Kamer zeer kritisch uit over de plannen van het kabinet met een inkomensafhankelijke huurverhoging waarbij verhuurders gegevens bij de fiscus kunnen opvragen. Dit viel op te maken uit de veertien bladzijden met Kamervragen die gesteld werden. 

Inkomensafhankelijke huurverhogingHet kabinet wil dat huurders met een (gezins)inkomen boven de € 33.000 voortaan een forsere jaarlijkse huurverhoging krijgen dan huurders die minder verdienen. Wie meer verdient dan € 43.000 zou ieder jaar juist nog meer gaan betalen. Om deze huurverhoging te kunnen innen mogen verhuurders straks bij de fiscus om inkomensgegevens van hun huurders vragen. 

Kamervragen
In de schriftelijke vragenronde dienden de Kamerleden veertien bladzijden met vragen in. Vooral de SP, ChristenUnie en het CDA stelden veel vragen over de wet. De PvdA schrijft “principiële bezwaren” te hebben tegen het feit dat de inkomensafhankelijke huurverhoging niet ongedaan wordt gemaakt als het (gezins)inkomen van de betreffende huurder weer daalt. De PvdA wil daarom dat de wet op dit punt wordt aangepast. 

Privacy
Ook de voorzitter van privacywaakhond CBP, Jacob Kohnstamm, liet zich vandaag in BNR-Nieuws zeer kritisch uit over de inkomensafhankelijke huurverhoging waarvoor verhuurders gegevens bij de fiscus opvragen. De privacy is in het geding wanneer belastinggegevens voor andere doelen dan de fiscale heffing gebruikt worden, stelt hij. 

Huurverhoging per 1 juli 2013 wellicht niet haalbaarDoor de grote hoeveelheid vragen en de kritische opstelling van coalitiepartij PvdA is het onduidelijk of de doelstelling van de minister voor Wonen wordt gehaald, om de wet voor 1 maart door zowel de Tweede als de Eerste Kamer te loodsen. Daardoor wordt het steeds lastiger om de voorgestelde huurverhogingen per 1 juli 2013 in te laten gaan. 

Bron: www.sdu.nl